lördag 21 maj 2011

Vem minns I'm not a Plastic Bag?

En av vårens största hyper, Jil Sanders plastväska, kommer snart ut i budgetversion i H&Ms Fashion against AIDS-kollektion och snart kan alla fashionistor ha den på armen. Ni läste rätt, en plastväska. Nej, förresten, en plastPÅSE. Vem är det man ska bli mest förbannad på, designern eller alla som stått för hypen? När modet äntligen börjat ta lite miljövänliga vändningar och alla fashionistas hyllar sig själva för sitt miljötänkande och sin medvetenhet. För bara några år sedan var den största hypen en väska som hette just "I'm Not a Plastic Bag" och var ett statement mot den massiva konsumtionshysterin som faktiskt är modevärlden. PLAST basunerades ut som det värsta miljöhotet och Anya Hindmarch's tygbag satt på armen på var och varannan Hollywoodskådis. Detta var kanske tre år sedan? Och nu görs en påse i plast och med ens blir den superhyllad.
Jil Sanders vårvisning var väldigt fin och jag bland många tycker att Raf Simons lyckats ypperligt med sin vision, där plastväskan är en del av helheten. So far so good? Eller har Raf Simons som chefsdesigner ett ansvar att förutse hypen och INTE låta tillverka en påse i PLAST? Jag vet inte riktigt, han kan ju inte gärna låta en sådan grej inkräkta på hans vision, eller?
Men vilka bär ansvaret då? Är det den törstande fashionmassan som bara kastar sig över vad-det-nu-är-som-är-HETT? För det måste ju vara på grund av just nämnda massa som H&M tillverkar en egen version, FÖR FOLKET. För alla stackare som inte har råd att köpa en plastpåse för flera tusenlappar... H&M vill tjäna pengar, inget konstigt med det. Men var sitter samvetet? Och i ett sånt goodwill-koncept som Fashion Against AIDS?
Problemet är inte att Jil Sander har gjort en plastväska till en del av sin kollektion, problemet är konsekvensen av det. H&Ms plastväska är konsekvensen. Miljontals plastväskor tillverkas, kommer inhandlas av små fashionistor och sedan kasseras, liksom alla tidigare hyper. Behöver världen fler plastpåsar? Och när har det gått för långt?
Många med mig skrattade rått åt Cecilia Forss hippa rollfigur Rebecca i "I Anneli" när hon drog upp en genomskinlig plastpåse och berättade att den var från senaste kollektionen och hon hade fått den till ett sånt PANGPRIS som tvåtusen-nånting. Många som bara några månader senare lägger upp bilder på helt samma grej med suktande bildtexter. Var finns resonen i det?
Nej, Jil Sanders väska passar in i vårkollektions-visionen och där bör den stanna. Jag blir INTE en av dem som vallfärdar till H&Ms butiker för en snarlik plastpåse för 99 spänn. Nä, och SKÄMS, ta mig fan, för alla Ni som gör det.

Jil Sander

H&M Fashion Against AIDS

Anya Hindmarch's I'm Not A Plastic Bag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar